תופעות לוואי של עיקור וסירוס בעלי חיים

תוכן עניינים

תוכן עניינים (לחצו לפתיחה)

כלב יושב

הרעיון המרכזי שנמצא מאחורי התנועה לעיקור וסירוס בעלי חיים בכלל, וחיות המחמד שלנו בפרט, הוא הצורך למנוע התפוצצות אוכלוסיה. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון תופעות לוואי  – חיוביות ושליליות גם יחד. 

תופעות הלוואי החיוביות של עיקור וסירוס בעלי חיים

  • הפחתת דחף טריטוריאלי – לחתולים וכלבים בוגרים יש דחף חזק ביותר לסמן טריטוריה, והסירוס מפחית או מבטל תופעה זו בכ – 85% אצל זכרים.
  • הרגעת תוֹקפָּנוּת – התוקפנות לרוב היא בין חתולים וכלבים בלתי-מסורסים, והיא תוצאה ישירה של מאבק על טריטוריה ועל נקבות.  עיקור חתולה ועיקור כלבה מפחית את הבלגן סביבן, ומרגיע את השטח.
  • ירידת רמת שוטטות – חיות בלתי-מעוקרות או לא מסורסות נודדות למרחקים גדולים יותר מאשר נקבות וזכרים מסורסים. דחף השוטטות מתגבר במיוחד בעונת ההזדווגות, על כל המשתמע מכך. עיקור וסירוס מפחיתים את השוטטות בכ – 90%. 
  • ניקיון אישי – ריח השתן החריף, המאפיין הפרשות של חיות מחמד לא מעוקרות, הוא תמרור הסימון העיקרי של חיות בטבע. עיקור מביא לשינוי ריח השתן לרמה "מקובלת" יותר.
  • מניעת סרטן שד – עיקור של כלבות לפני מחזור הייחום הראשון שלהן מפחית את הסיכון לפתח סרטן שד (הנפוץ אצל כלבות לא מעוקרות). הסיכויים לפתח סרטן זה גדלים אם כלבה לא עוברת ניתוח עיקור עד לאחר מחזור הייחום השני שלה, אך הם עדיין נשארים נמוכים מהסיכון לנקבות לא מעוקרות. 
  • פיומטרה – שינויים הורמונליים במערכת הרבייה עלולים לגרום לפעמים לזיהום מסוכן וקטלני של הרחם, הנקרא Pyometra. זיהומים מתרחשים בדרך כלל אצל כלבות בוגרות מגיל שבע ואילך. נתונים מראים כי כ – 25% מכלל הנקבות הלא מעוקרות יסבלו מפיומטרה לפני גיל עשר. עיקור כלבה מפחית מאוד את האפשרות שהיא תידבק בזיהום זה.

תופעות הלוואי השליליות של עיקור חתולה ועיקור כלבה

  • עלייה במשקל – הניתוח משפיע על המערכת המטבולית של החיה  לכן יש סיכוי שהיא תעלה במשקל. מומלץ להתייעץ עם וטרינר ולעדכן את התזונה, ולהוריד את צריכת הקלוריות מבלי להוריד את  כמויות הרכיבים התזונתיים החיוניים שהיא זקוקה להם.
  • חוסר פעילות – מכיוון שהעיקור מוריד את התשוקה להזדווגות, חיית המחמד תבלה יותר זמן בבית. היא תהיה הרבה פחות פעילה ותישן הרבה יותר. חוסר הפעילות עלול גם הוא להוביל להשמנה. לכן מומלץ להרגיל אותה לפעילויות חדשות, בתוך הבית, כדי לעזור לה להיות פעילה (משחקים, צעצועים וכו').
  • עיכוב גדילה – גדילה מעוכבת עשויה להיות תופעת לוואי של תהליך העיקור, אך זו יחסית נדירה. זה עלול לקרות רק אם ההליך הכירורגי מבוצע מוקדם מדי. לכן מומלץ להתייעץ עם וטרינר כדי לקבוע את הזמן האופטימלי לביצוע הניתוח. 
5/5 - (1 vote)

מאמרים שאסור לפספס: