זה לא סוד שיש יותר מדי כלבים משוטטים בארץ. סקר שבוצע לפני שנתיים הראה כי בישראל משוטטים למעלה מ – 33,000 כלבים וכלבות! למעלה ממחציתם באזור הדרום (כ – 60%). דווקא בערים הגדולות הבעיה פחות מורגשת ווטרינר בתל אביב, חיפה או ירושלים לא יתקל בבעיה בקנה מידה גדול. רוב הכלבים המשוטטים הם כלבי פרא שנולדו בטבע, אם כי יש לא מעט כאלה שננטשו על ידי בעליהם.
הכלבים המשוטטים מתאגדים ללהקות אשר צדות באופן מתואם (הרי זו חיית טרף במקור); הן גורמות נזקים לאוכלוסיית חיות הבר בטבע שסביבנו, הלהקות גדלות במהירות משום שאינן מעוקרות, ובנוסף מהוות מוקד מסוכן להידבקות והפצה של מחלות שונות ובראשן הכלבת, שהיא מחלה חשוכת מרפא שגם עוברת לבני אדם.
כיצד מנסים לפתור את בעיית הכלבים המשוטטים?
בעולם קיימות שתי גישות עיקריות, אשר במידה מסוימת סותרות זו את זו. הגישה הראשונה היא המתה של כלבים משוטטים, והגישה השניה היא גישת "עקר־חסן־החזר".
- בגישה הראשונה, ההמתה מתבצעת על ידי יחידת הפיקוח על הצומח והחי (פיצו"ח) של משרד החקלאות, על ידי פקחי רשות הטבע והגנים (שהם מורשים לירות בכלבים החשודים כנגועים בכלבת) ובידי המחלקות הווטרינריות של כל רשות מקומית.
- הגישה השניה, אשר נתמכת על ידי ארגונים בינלאומיים כגון עמותת Humane Society International, מציעה שיטה המתבססת על לכידה של כלבות וכלבים משוטטים, עיקור כלבות וסירוס כלבים, והחזרה למקום בו נלכדו. שיטה זו, לטענתם, היא יותר הומנית ופחות אכזרית, והיא גם הוכיחה את עצמה במספר ארצות שם נוסתה בקנה מידה רחב, כמו הודו, יוון וטורקיה.המומחים הדוגלים בשיטה מציינים כי בין יתרונותיה של השיטה אפשר למנות את צמצום ההמלטות, הורדת הסיכון להפצת הכלבת, והורדה של "מפלס האלימות" של הכלבים (תופעת לוואי שכל מי שביצע סירוס כלב מודע אליה).
סירוס כלבים – סיכום
תופעת הכלבים המשוטטים בישראל הולכת ומתרחבת ומספרם של הכלבים הולך וגדל. לעתים נדמה שהטיפול בנושא נופל בין הכיסאות של הגופים שאמורים ושואפים לפתור את הבעיה. אבל כל אחד יכול לתרום את חלקו ולבקש מוטרינר בתל אביב (או בבאר שבע) לבצע סירוס כלב או עיקור כלבה.
ראו גם: סירוס כלבים – למה לצפות אחרי הניתוח?
עיקור וסירוס במרפאה וטרינרית דיזינגוף פרישמן